Waar het allemaal begon …

Ga mee naar het jaar 2011, het jaar dat het allerleukste dispuut van Leiden werd opgericht.

Bijna honderd kilometer ten oosten van Madagaskar ligt het eiland La Réunion. Het is een eiland door leven getekend: lieflijke zandstranden en een kleurrijke flora worden afgewisseld met ruige bergketens, vulkanen, lagunes. Het kent een beroemd piratenverleden, bezit zelfs een piratenbegraafplaats. Lang geleden, toen het eiland nog Île Bourbon heette, werden immigranten van over de hele wereld tot het eiland aangetrokken. Nog steeds is de bevolking er een mengelmoes van Aziaten, Europeanen en Afrikanen.

Het woord ‘Véli‘ werd geïntroduceerd door de Indiase immigranten, die naar Réunion emigreerden voor arbeid in rum en suiker. Ze gaven deze naam aan de eerste ster die aanlicht in de avond en de laatste ster die verduistert. Dit bleek later de planeet Venus te zijn. Het woord ‘Véli’ is een verbastering van het Tamil ‘Veyyil’, dat ‘hitte’ of ‘zonneschijn’ betekent. Piraten ver op zee konden aan Véli zien welke richting zij in de nacht moesten aanhouden om hun thuishaven te vinden. Voor de immigranten gaf Véli het uur aan om op te staan en aan het werk te gaan: 4 uur. Vandaar ook haar lokale bijnaam ‘zétoil katrèr’ (ster van vier uur) of ‘stella matituna’.

Zo kent Véli verschillende betekenissen: zonneschijn van oorsprong, aangezicht van de planeet Venus, de eerste die aanwezig is en de laatste die vertrekt, thuishaven.

11-11-11

In 2011 wilden een aantal meiden uit Leiden een nieuw dispuut oprichten bij A.L.S.V. Quintus. Binnen een paar weken sloten zij een vriendschap die ze wilden manifesteren binnen de vereniging, en wel met een toonaangevende naam. Op de nacht van 15 oktober besloten ze dat hun dispuut de naam ‘Mon Véli‘ zou krijgen. Nog geen maand later, op 11 november 2011, was de oprichting een feit.

En nog steeds bouwen we tradities op, mooie herinneringen, en stralen we een mooi karakter uit met de mensen die zich bij Mon Véli voegen. Als een echte Véli vieren wij het studentenleven, komen we donderdagavond in onze thuishaven en drinken we op onze vriendschap.